Förvaltningsrätten kan dömma till tvångsvård av missbrukare

Förvaltningsrätten kan döma en person till tvångsvård om de anser att man ligger under kategorin missbrukare. Det kan handla om missbruk av såväl narkotika som alkohol där man ligger i riskzonen av att antingen vara en fara för en själv eller för allmänheten och kanske familjen som missbrukaren bor tillsammans med. Då döms man till vård enligt lagen om vård av missbrukare (LAV). Syftet med själva domen är att bryta missbruket och hjälpa personen ur den vardag som antagligen inte funkar för dem i dagsläget.

En förutsättning för att man ska dömas av LAV är att man inte på egen hand eller på ett frivilligt sätt kan söka vård själv, eftersom att det är enbart vid kris när personen inom missbruket inte har någon möjlighet att ta sig ur det själv eller med någon närståendes hjälp som man döms till att bli hjälpt med sitt missbruk.

 Socialnämnden sköter utredningen av missbrukare som är i behov av tvångsvård

Det är socialnämnden som gör själva utredningen när det kommit in en anmälan som menar att en person är i behov av att få tvångsvård av sitt missbruk. Sedan är det slutgiltiga steget att alla anhöriga och berörda samlas i domstolen för att få genomgå en muntligt förhör, något som liknar ett vittnesmål.

Sedan kan personen då dömas enligt lagen om vård av missbrukare. Sedan är det socialnämnden som kliver ni i bilden igen och bestämmer hur själva vården av missbrukaren ska se ut för att det ska passa in i personens liv. Men de första sex månaderna så ska den dömda tillbringa sin tid på ett LVM- hem. Själva vistelsen startar nästan alltid med en avgiftning då missbrukaren fortfarande brukar droger eller alkohol. Sedan är det tillsammans med LVM-hemmet och socialnämnden och den person som ska vara kontaktperson som man kommer överens om en behandlingsplan där det ingår samtal med en psykolog, handläggningsplan o.s.v.